Aplinkos apsaugos departamentas tikrino, kaip maitinimo įmonės tvarko aliejaus, riebalų ir gyvūninės kilmės atliekas
Aplinkos apsauga (asociatyvi nuotrauka)
Kovo 20–27 d. Klaipėdoje, Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai, bendradarbiaudami su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir AB „Klaipėdos vanduo“, atliko tikslinius patikrinimus viešojo maitinimo įmonėse. Įmonės buvo atrinktos remiantis duomenimis apie vietas, kur „Klaipėdos vanduo“ specialistai dažniausiai vykdydavo riebalais ir aliejais užsikimšusių nuotekų tinklų plovimo darbus.
Netinkamai tvarkomos aliejaus ir riebalų atliekos, patekusios į buitinių nuotekų tinklus, ne tik gali užkimšti nuotekų sistemą, bet ir atsikračius jų tokiu būdu susidaro sąlygos mieste sklisti nemaloniems kvapams.
Patikrinimų metu buvo vertinama, ar įmonėse maisto ir kitos atliekos bei šalutiniai gyvūniniai produktai rūšiuojami ir tvarkomi tinkamai, pagal teisės aktų reikalavimus, . Taip pat buvo tikrinama, ar panaudotas aliejus ir riebalai kaupiami specialiai tam skirtose talpose, ar atliekos pagal rašytines sutartis perduodamos šias atliekas tvarkančioms atliekų tvarkymo įmonėms.
Patikrinus penkias įmones, nustatyta, kad dauguma jų laikosi aplinkos apsaugos reikalavimų: panaudoti aliejai ir riebalai kaupiami tam skirtose talpose ir pagal rašytines sutartis perduodami atliekų tvarkytojams, turintiems teisę tvarkyti šios rūšies atliekas.
Visgi viena įmonė neturėjo sudariusi sutarčių su atliekų tvarkytojais dėl panaudoto aliejaus atliekų šalinimo, taip pažeisdama teisės aktų reikalavimus bei negalėdama pagrįsti, kur dedamas panaudotas aliejus. Įmonė po patikrinimo pažeidimą nedelsiant pašalino.
Patikrinimų metu taip pat apžiūrėti buitinių nuotekų šuliniai, į kuriuos patenka nuotekos iš tikrintų įmonių. Apžiūrų metu nebuvo fiksuota, kad panaudoto aliejaus ar riebalų atliekos būtų pilamos į buitinių nuotekų tinklus.
Svarbu
Visos viešojo maitinimo įmonės ir kiti atliekų turėtojai privalo laikytis galiojančių Atliekų tvarkymo taisyklių, o šalutiniams gyvūniniams produktams galioja Valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos nustatyti reikalavimai. Taip pat svarbu užtikrinti, kad visos maisto atliekos būtų perduodamos tik teisėtai jas tvarkančioms įmonėms.
Įmonės, užsiimančios maisto gamyba ar prekyba – viešbučiai, moteliai, restoranai, kavinės bei kitos viešojo maitinimo ar maisto gamybos įstaigos – privalo vesti atliekų susidarymo apskaitą Vieningoje gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinėje sistemoje (GPAIS). Šis reikalavimas taikomas toms įmonėms, kurios per kalendorinius metus sugeneruoja daugiau nei penkias tonas maisto atliekų: tiek iš viešojo maitinimo maisto atliekų, tiek iš vartoti netinkamų maisto produktų.
Atsakomybė
- Už nepavojingųjų atliekų laikymą pažeidžiant atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus gali būti taikoma nuo 170 iki 3 000 eurų bauda.
- Už atliekų tvarkymo dokumentų saugojimo reikalavimų pažeidimą gali būti taikoma nuo 60 iki 230 eurų bauda.
- Už atliekų rūšiavimo reikalavimų nevykdymą arba netinkamą vykdymą gali būti taikoma nuo įspėjimo iki 80 eurų bauda.
- Už teisės aktuose nustatytų aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimą, pvz., gali būti skiriamas juridinio asmens vadovui ar kitam atsakiniui asmeniui, kuris nesiėmė priemonių pažeidimui išvengt, taikoma nuo 140 iki 600 eurų bauda.
Primename, kad apie pastebėtus pažeidimus galite pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu [email protected].
Atnaujinimo data: 2025-04-10
Taip pat skaitykite:
Aplinkosaugininkai nustatė tris bandymus nelegaliai atsikratyti statybinėmis atliekomis